Mogę powiedzieć ze 100% pewnością, że jeśli spróbujecie Quesadilli z kurczakiem z tego przepisu to mogę Wam zagwarantować, że dodacie ją do swojego menu na stałe. Ze mną tak było. Testowałam sobie nowy pomysł na zdrowy obiad i tak o to stworzyłam danie, które mogłabym jeść na prawdę często i nie nudzi mi się. Co ciekawe quesadilla z kurczakiem smakuje mi bardziej niż pizza, którą jem gdy mam ochotę na cheat meal. Oczywiście jest to kwestia indywidualna i pewnie nie każdy pokocha to danie tak, jak ja ale na pewno stwierdzicie, że jak na fit przepis to quesadilla jest na prawdę wyborna!
Quesadilla z kurczakiem i warzywami przepis
Quesadilla z kurczakiem i warzywami to danie bardzo uniwersalne i „elastyczne” jeśli chodzi o składniki. Tak na prawdę możemy dodać tam wszystko co lubimy. Ja lubię bardziej ostre smaki, dlatego to danie kuchni meksykańskiej bardzo przypadło mi do gustu. Widziałam różne przepisy na tradycyjną quesadillę, jednak chciałam stworzyć lżejszą wersję, która będzie równie smaczna jak klasyczna. Quesadilla to danie idealne zarówno na obiad, jak i na kolację. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu i możemy je dowolnie modyfikować. Sprawdź, co potrzebujesz do przygotowania quesadilli z warzywami i kurczakiem.
Składniki:
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mała papryka czerwona
- 200g pieczarek
- pół kulki sera mozzarella
- rukola (może być szpinak świeży)
- papryczki Jalapenos
- ketchup
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Składniki na sos:
- 200ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany – przyprawa
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Quesadilla z kurczakiem – jak zrobić
Zaczynamy od tego, że pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy, jak lubimy. W moim przypadku była to mieszanka moich ulubionych przypraw: curry, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do kurczaka złocista. Paprykę czerwoną kroimy w takie wąskie paseczki, tak samo robimy z pieczarkami.
Do przygotowania farszu do quesadillas potrzebujemy dwie patelnie. Na jednej będziemy smażyć kurczaka na łyżce oliwy z oliwek, a na drugiej podpiekamy pieczarki. Najpierw na oliwie, a później podlewamy wodą delikatnie. Jest to fit przepis, więc ograniczamy tłuszcz 😉 Pieczarki dusimy pod przykrywką.
Jeśli chodzi o paprykę to tutaj wasza wola. Jeśli lubie chrupiącą paprykę w tortilli to dodajcie ją na koniec, jeśli nie to możecie zrobić tak jak ja, czyli dodajcie ją do piersi z kurczaka, gdy będzie już usmażona i podpieczcie to razem kilka chwil aż papryka odrobinę zmięknie. Podduszone pieczarki doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną wegety, a także żeby pasowały do klimatu naszego meksykańskiego dania – papryką słodką, ostrą i jeśli lubimy to papryką słodką wędzoną, która nada nieco inny smak. Kiedy wszystko będzie już gotowe łączymy farsz ze sobą na jednej patelni i dokładnie mieszamy.
Jedna kulka sera mozzarella nam tak na prawdę na dwa razy. Ja do jednej porcji wykorzystuję połowę kulki mozzarelli, a drugą przelewam do miski z zalewą i chowam na drugi dzień do lodówki. Połowę mojej kulki kroję na paseczki, a następnie przechodzę do przygotowania sosu, który jest szybki, prosty i bardzo smaczny. Do jogurtu dodaję przeciśnięte dwa duże ząbki czosnku, odrobinę ziół prowansalskich oraz czosnku granulowanego. Mieszam i mam pyszny i zdrowy sos czosnkowy.
Nagrzewamy większą patelnię wielkości placka od tortilli. Nie dodajemy tłuszczu- jest to fit przepis! 😉 Następnie kładziemy pierwszy placek, rukolę, ketchup według uznania po całości, sos czosnkowy, farsz, papryczki jalapenos, ser mozzarella, możemy dodać jeszcze ketchup oraz sos, rukolę i to wszystko przykrywamy drugim plackiem tortilli.
Niech to nam się podpieka na wolnym ogniu pod przykryciem. Po około 2-3 minutach przerzucamy quesadillas na drugą stronę. Jak to zrobić? Zdejmij pokrywkę i na quesadillę połóż większy talerz. Przerzuć do góry nogami i zsuń na patelnię 😉 Jeśli quesadilla jest za ciężka i czujesz, że nie przerzucisz jej podłóż pod nią szpatułkę i przełóż szybko na patelnię. Drugą stronę również podpiecz około 2-3 minut. Podłóż talerz w ten sam sposób co przekładaliśmy na drugą stronę i pokrój na 6 części. Jest to porcja na dwie osoby.
Ile kalorii jest w Quesadilli?
Quesadilla nie jest kalorycznym daniem. Jest pożywna i wartościowa, ale nie będziemy czuć się po jej zjedzeniu ciężko, dlatego możemy również zjeść ją na kolację. Jak widzimy z poniższej rozpiski z aplikacji Fitatu jedna porcja dostarcza nam 447 kcal, niecałe 32g białka oraz niespełna 18g tłuszczu. Jaki z tego morał? Możemy rozkoszować się pysznym, meksykańskim daniem i nie bać się o swoją sylwetkę. Zobaczcie sami!
Przepis na quesadillę, którym się z Wami dzielę jest na prawdę jednym z moich ulubionych fit przepisów i gdy ktoś będzie Wam mówił, że fit dania są niesmaczne przygotujcie mu tą potrawę 😉 Uważajcie z ilością farszu oraz sosów, ponieważ jeśli zawartości między plackami będzie więcej lub quesadilla będzie zbyt wilgotna to po przekrojeniu nie przetransportujecie swojego kawałka na talerz. Ja polecam jedzenie tortilli sztućcami, ponieważ wolę dodać więcej farszu, a gdy mamy go mniej to spokojnie możemy jeść trzymając w ręku. Sama też preferuję, gdy placek tortilli jest mocniej podpieczony, dzięki czemu nasza quesadilla fit jest bardziej chrupiąca.
Tak jak wcześniej wspomniałam składniki w quesadillas możemy modyfikować dowolnie, dlatego będę jeszcze testować kolejne wersje i efektami na pewno się z Wami podzielę! Jeśli wy macie jakiś pomysł na pyszną quesadillę lub fit tortillę podzielcie się nią ze mną w komentarzu 🙂
Leave a Reply