Kruche ciasto z borówkami i kruszonką w wersji light

przepis na kruche ciasto z borowkami i kruszonka

Chyba każdy łasuch lubi kruche ciasto z owocami. Ja bardzo przepadam za borówkami i pomyślałam, że klasyczne kruche ciasto ze śliwką mogę zmodyfikować zamieniając po prostu owoc. Dietetyczne ciasto z borówkami jest jednym z moich ulubionych deserów, a fakt, że jest wykonane w wersji light sprawia, że mogę się nim rozkoszować nie obawiając się o swoje biodra 😉 Aromat, jaki unosi się po domu w trakcie pieczenia jest nie do opisania. Wszystko przez cynamon oraz delikatnie wyczuwalny kokos pochodzący z oleju kokosowego, który idealnie współgra z całością. Mam nadzieję, że pyszny placek z borówkami zasmakuje także Tobie.

Jak zrobić kruche ciasto?

Zastanawiałam się, jak zrobić kruche ciasto w wersji fit i pomyślałam, że dobrze będzie jeśli zamienię zwykłą mąkę na pełnoziarnistą, a że miałam jeszcze w domu owsianą to akurat ją wykorzystam. Jak się okazało słusznie 😉 Zamiast masła dodałam olej kokosowy – u mnie nierafinowany z All Nutrition chyba mój ulubiony, ponieważ zapach kokosa jest delikatny i idealnie pasuje do moich dań, a także do pielęgnacji skóry i włosów. Żeby przepis na kruche ciasto z borówkami był jeszcze bardziej fit zamieniłam cukier na erytrytol (można też skruszyć słodzik). Poniżej przedstawiam Wam listę składników na kruche ciasto z borówkami i kruszonką. Składniki wyliczone na blachę o wymiarach: 28cm x 23cm

kruche ciasto z borowkami i kruszonką składniki

Składniki:

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200g mąki owsianej
  • 100g erytrytolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 500g borówek (zamiennie mogą być jagody)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina cukru pudru (opcjonalnie)

Porcje: ok. 20 małych kawałków

Czas przygotowania: 1,5h

przepis na kruche ciasto z borowkami i kruszonką składniki

Wrzuć do miski mąki, cynamon, proszek do pieczenia i 70g erytrytolu. Wymieszaj, a następnie dodaj olej kokosowy. Wymieszaj na gładką, wilgotną, ale dość zbitą masę za pomocą dłoni lub miksera. Mój nie podołał i wolałam wyrobić ciasto rękoma.

kruche ciasto z borowkami i kruszonką przygotowanie

W międzyczasie nastaw piekarnik na 180 stopni góra dół. Wyłóż sobie blachę papierem do pieczenia i 80% ciasta rozłóż równomiernie na blasze. Włóż do piekarnika i piecz 15 minut, a resztę ciasta włóż do zamrażarki na ten czas.

jak zrobic kruche ciasto z borowkami i kruszonką

W tym czasie zajmij się borówkami – dodaj do nich 30g erytrytolu i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszaj.

ciasto z borowkami i kruszonka

Kiedy spód będzie już delikatnie podpieczony wykładamy na niego borówki, a na wierzch ciasta trzemy na tarce zamrożoną wcześniej pozostałość naszego ciasta. Następnie wkładamy do piekarnika na 50-60 minut.

kruche ciasto z borowkami i kruszonką light (2)

Upajajcie się wyjątkowym aromatem cynamonu unoszącym się po całym domu. Ja za ten cynamon chyba tak bardzo je lubię. Nie jesteście pewni, czy ciasto się już upiekło? Musicie patrzeć, jak będzie już zarumienione. Ewentualnie weźcie małą łyżeczkę i od brzegu sobie spróbujcie, czy spód się dopiekł.

Proste i pyszne ciasto z kruszonką

Jak sami widzicie przepis na ciasto jest prosty. Kwestia zamiany składników nie wpłynęło szczególnie na jego smak. Jak dla mnie jest pycha i nie czuję się po zjedzeniu takiego ciasta ciężko. Jedynym „grzechem” w tym przepisie jest cukier puder, którzy akurat jest opcjonalny w tym wypadku. Jeżeli ciasto będzie dla Ciebie za mało słodkie poprusz lekko cukrem pudrem na wierzch, a jeżeli ta słodycz Ci odpowiada to po co dokładać sobie kalorii do posiłku? 😉

kruche ciasto z borowkami i kruszonką pyszne i zdrowe ciasto

Życzę smacznego i mam nadzieję, że przepis na moje kruche ciasto z borówkami i kruszonką zagości u Was na dłużej.

Oceń wpis!
[Łącznie ocen: 9 Średnia ocena: 4.7]

Leave a Reply

Your email address will not be published.