Od zawsze mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i ja się w 100% z tym zgadzam. W nocy, gdy śpimy nasz organizm czerpie energię z z zapasów glukozy we krwi. Rano musimy te zapasy uzupełnić po wstaniu, ponieważ jeżeli tego nie zrobimy nasz organizm, a konkretnie gospodarka hormonalna zaczyna wariować. Te wariactwa to zazwyczaj napady wilczego głodu, które nie służą osobom chcącym pozbyć się zbędnych kilogramów. W tym artykule przygotowałam dla Was propozycje 5 śniadań, które ja bardzo lubię i polecam osobom będącym na diecie odchudzającej.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Kiedyś nie rozumiałam, dlaczego śniadanie jest takie ważne. Można mnie było zmuszać do zjedzenia śniadań, po prostu rano nie miałam apetytu. Śmiałam się nawet, że „na śniadanie jem kawę z mlekiem”, a pierwszy porządny posiłek jadłam 3-4 godziny od momentu wstania. Niestety z moich obserwacji wynika, że wiele osób robi ten sam błąd. Jest to krzywda jaką robimy sobie sami. Tak jak pisałam wyżej, nasz organizm szaleje w późniejszych porach dnia i zazwyczaj kończy się to napadami głodu czy podjadaniem. Jest to spowodowane niskim poziomem insuliny we krwi. Jeżeli taki tryb odżywiania trwa zbyt długo możemy doprowadzić się do problemów metabolicznych, nie mówiąc już o nadmiarze kilogramów.
Kiedy ja zaczęłam jeść śniadania w ciągu 30 minut od wstania zauważyłam, że mniej jem w ciągu dnia, nie mam napadów głodu i czułam się lżej. Sprawy metaboliczne również się unormowały i waga spadła, bez wprowadzenia diety. Warto zatem spróbować zmienić swoje nawyki żywieniowe i przygotowywać sobie takie śniadania, które na prawdę bardzo lubimy. Ja podzielę się z Wami śniadaniami, które jadłam w trakcie diety odchudzającej i które zostały ze mną na stałe.
Przepisy na dietetyczne śniadania
Śniadanie daje nam mnóstwo energii na początek dnia i od niego zależy w pewnym sensie nasze samopoczucie przez cały dzień. Jeżeli nie masz czasu na to, aby gotować wymyślne śniadania, jak na szwedzkich stołach w hotelach to spróbuj moich propozycji, które są pożywne, pyszne i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu 😉 Przygotowałam 5 propozycji dietetycznych śniadań, które mogą zainspirować Cię do kombinowania ze składnikami i wzbogacania ich o ulubione produkty.
Owsianka z borówkami i orzechami włoskimi
Jeżeli owsianka kojarzy Ci się z nudną papką to od teraz z pewnością zmienisz swoje myślenie. Moja owsianka z borówkami i orzechami włoskimi jest uzależniająca! Pyszna, lekko słowa i pożywna. Gdy ją zjem to przez dobre 3h nie czuję głodu. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 250 ml mleka 2%
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka miodu lub ulubionego fit słodzidła (np. ksylitol)
- 3 orzechy włoskie
- niepełna garść borówek amerykańskich lub innych owoców świeżych bądź mrożonych
Mleko gotuję na wolnym ogniu, nie spuszczam z niego wzroku bo wykipi, jak zwykle 😉 W międzyczasie do miseczki nasypuję sobie płatki owsiane, siemię lniane, miód i zalewam to gorącym mlekiem. Następnie dodaję borówki oraz orzechy włoskie. Pyszne i pożywne!
Jajecznica ze szczypiorkiem
Klasyk w przypadku śniadań. Możemy jajecznicę podawać z warzywami czy wędliną, ale ja od ponad 2 lat uwielbiam „czystą jajecznicę” bez żadnych dodatków. Jeszcze, gdy kupimy wiejskie jajeczka to już w ogóle jajecznica jest smaczniejsza i żółciutka! 🙂 Do przygotowania mojej propozycji jajecznicy na śniadanie potrzebujesz:
- 2 jajka L
- łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- szczypiorek
- pół pomidora
- kromka chleba razowego (może być np. z ulubionym serkiem kanapkowym)
Przepisu na jajecznicę nikomu nie muszę myślę dawać 😉 Chyba nie ma osoby, która nie umiałaby jej zrobić. Ja mam taki patent, że gdy rozgrzewa mi się oliwa na patelni to w miseczce mieszam sobie dwa jajka, dodaję sól i pieprz do smaku i wymieszane przelewam na jajecznicę. Dzięki temu ładniej wygląda, ma równy kolor. Jajecznicę posypuję ze szczypiorkiem i podaję z pokrojoną połową pomidora oraz kromką razowego chleba, który smaruję śmietankowym serkiem kanapkowym. Idealnie do tego śniadania moim zdaniem pasuje szklanka soku pomarańczowego albo po prostu herbatka 😉
Twarożek z warzywami i kanapką
Zawsze lubiłam twarożki ze szczypiorkiem już gotowe ze sklepu, ale jak zaczęłam przygotowywać w domu sama to smakują one znacznie lepiej. Przede wszystkim warzywa w naszym twarożku możemy modyfikować według uznania. Ja robię twarożek z:
- 1 opakowanie twarogu chudego (trójkąt)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 pęczek szczypiorku
- 4-5 rzodkiewek
- odrobina pokrojonej czerwonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Twaróg z jogurtem mieszam i dodaję do niego poszatkowany szczypiorek oraz pokrojone w drobną kostkę paprykę oraz rzodkiewki. Mieszam i doprawiam do smaku. Twarożek jeśli jemy na śniadanie to koniecznie z chlebem lub bułką razową. Natomiast jeżeli jest to nasza przekąska to możemy jeść bez dodatków. Na śniadanie sam domowy twarożek byłby zbyt mało sycący, a potrzebujemy trochę węglowodanów, aby mieć więcej energii. Moim zdaniem taki domowy twarożek jest nieporównywalnie bardziej smaczny niż kupny 😉
Szakszuka
Szakszuka jest to danie pochodzące z kuchni arabskiej. Tak jak dania tej kuchni, jest bardzo intensywna w smaku i przy tym to dobry pomysł na dietetyczne śniadanie. Szakszuka to oryginalny dla nas sposób na śniadanie z wykorzystaniem jajek. Jest pożywna i bardzo smaczna, aby ją przygotować musimy mieć:
- 2 duże pomidory lub puszkę pomidorów w puszce
- 1 ząbek czosnku
- pół małej cebuli
- 1 łyżkę oliwy
- 2-3 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra lub chili, oregano i kmin rzymski
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy na nią pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy delikatnie. Jeżeli mamy świeże pomidory to musimy pozbyć się z nich skóry, a następnie pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Jeżeli korzystamy z pomidorów z puszki po prostu je przelewamy na patelnię. Mieszamy i smażymy je kilka minut. Dodajemy przyprawy do smaku i znowu mieszamy. Następnie wbijamy jajka i nie mieszamy! Zostawiamy jak są, tylko posypujemy je lekko z wierzchu solą oraz pieprzem i dusimy kilka chwil, aż białka się zetną. Szakszukę możemy podawać z bazylią lub szczypiorkiem, a także pieczywem razowym.
Kanapka z wędliną i warzywami
Najprostszy i zarazem najszybszy sposób na przygotowanie dietetycznego śniadania zostawiłam na koniec. Kanapki to chyba klasyk i pewnie czytając to myślisz, w czym kanapki mogą być takie wyjątkowe. A no mogą! Urozmaić składniki i będziesz się objadał swoją sycącą kanapką, która da Ci dużo energii na cały poranek! Ja swoją ulubioną, kolorową kanapkę przygotowuję z:
- 2 kromek razowego chleba/1 bułka razowa
- serka śmietankowego na kanapki lub domowy sos czosnkowy
- 1 plaster chudej wędliny np. polędwica sopocka
- liść sałaty
- plastry ulubionych warzyw np: pomidor, ogórek czy świeża papryka
Kromki po obu stronach smaruję serkiem albo sosem czosnkowym, który przygotowuję z jogurtu naturalnego, czosnku oraz ziół prowansalskich. Następnie do środka kanapki wkładam sobie wędlinę oraz warzywa. Proste? No pewnie i do tego sycące, zdrowe śniadanie, które możesz zabrać też do pracy. Kanapki nie muszą być nudne. Ja lubię też robić sobie pastę jajeczną czy z tuńczyka w wersji light zamiast majonezu jogurt naturalny gęsty. Taka pasta starczy nam na kilka porcji tak na prawdę, więc wygodna opcja.
Zdrowe śniadanie na idealny początek dnia
Zdrowe śniadanie da nam sporo energii i nasz metabolizm będzie mógł normalnie funkcjonować. Jeżeli nie przywykłeś/przywykłaś do jedzenia śniadań wcześnie rano spróbuj to zmienić, a na pewno Twój organizm Ci podziękuje. Nie mówię tu w kontekście diety odchudzającej, a zdrowego odżywiania po prostu. Jeżeli nie jesz pieczywa razowego, zamień na inne ciemne pieczywo, jak żytnie czy orkiszowe. Tak samo, jeżeli nie najadasz się porcjami, które zaproponowałam to zrób jajecznicę czy szakszukę z jednego jajka więcej, a do kanapki zjedz jeszcze kilka orzechów np. nerkowca. Najważniejsze jest jedno – jedzmy śniadania! 🙂
Leave a Reply